Det finns ju många fördelar med säsongsråvarorna, där den klimatsmarta delen är att inga uppvärmda växthus behövs och maten går att få tag på mer lokalt (finns säkert även fler fördelar). Men något som gläder mig extra mycket är denna information som jag hittade på ovan nämnda sida: "Det är även bevisat att grönsakerna under säsong innehåller mera näringsämnen." Hurra! För frågar du mig är det först och främst viktigast att maten jag stoppar i mig är bra för mig och i andra hand kommer klimatet. Fast ärligt talat här går de ju hand i hand, lättare kan det inte bli.
I år kommer vi att odla mer själva. Det kommer inte räcka till självförsörjning på något sätt, men en bit på vägen. För mig är det lustfyllt att få gå ut i trädgården och skörda det som jag sen ska tillaga. Jag tycker det smakar godare och smaken får vi absolut inte tappa bort i jakten på klimatsmart mat! Men än har jag inte blivit besviken på smaken, tvärtom. Är väl kanske inte min treåring benägen att hålla med om. När jag idag fräste på savojkål undrade hon vad det var som luktade så äckligt. Visst håller jag med henne, det luktar inget vidare, men smaken är ju något helt annat. Åter till vår egen odling, listan blev rätt så lång, men här är den.
- Potatis
- Morötter
- Lök
- Betor
- Tomat
- Ärtor
- Bönor
- Majs
- Jordärtskockor
- Chili
- Squash
- Sallad
- Grönkål
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar